Alle Blogs

Ben jij een echte zoetekauw?

Kom dan eens op maandagochtend bij Savant op bezoek.
Geschreven op 16 januari 2015

Ben jij een echte zoetekauw? Kom dan eens op maandagochtend bij Savant op bezoek. Grote kans dat ik één van mijn baksels van het weekend heb meegenomen. Zeker de komende periode zullen er lekkernijen verschijnen aan de Vondellaan. In juni begin ik namelijk aan een opleiding tot patissier. De voormalige Verkadefabriek in Zaandam lijkt mij bij uitstek de plek om te leren over de herkomst van producten. De crème de la crème uit de bakwereld deelt haar gerenommeerde technieken en werkwijzen. Dat wil ik niet missen! Als onderwijskundige in hart en nieren, zie ik veel overeenkomsten met mijn dagelijkse werk, namelijk in: smaak, verfijning en verrassing.

Smaak: de beste boter

De ideale en beste boter is gemaakt van rauwe melk van uitsluitend grazende, gezonde koeien. Maar reis jij voor elke taart af naar de dichtstbijzijnde biologische boerderij? Wil je het beste van het beste, dan natuurlijk wel; maar met een goede roomboter kun je ook een smaakvolle taart creëren. Het lukt tenslotte niet altijd om de beste boter te bemachtigen.

Onlangs ontwikkelde ik een online leertraject voor medewerkers van een overheidsorganisatie. Samen met de organisatie bedachten we een traject met onder andere filmfragmenten van collega’s uit de werkpraktijk, casuïstiek en zelftoetsen. Het zag er in onze verbeelding prachtig uit maar toen duidelijk werd dat het budget beperkter was dan gedacht, waren er concessies nodig. Ook al heb je de ideale boter niet ter beschikking, het betekent gelukkig niet dat er niets mogelijk is of dat het resultaat een fiasco wordt. Inmiddels staan alle materialen klaar in Moodle, is de organisatie enthousiast over het resultaat en start binnenkort de eerste groep deelnemers. Is het zo mooi als we het in eerste instantie in ons hoofd hadden? Ach, misschien niet. Het kan altijd beter, zien wij als professionals. Maar de randvoorwaarden bepalen in grote mate de (on)mogelijkheden. En dat is maar goed ook. Anders komt ons werk nooit af, worden de kosten te hoog en verliezen we het doel uit het oog. Met andere woorden: als patissier zie je altijd wat er beter had gekund maar ben je gebonden aan je ingrediënten. Degene die de taart eet, zal er heerlijk van genieten!

Verfijning: niets over het hoofd gezien?

Hoogspanning en drama, het zijn de kernwoorden van de documentaire Kings of Pastry. Een aantal meesterbakkers in wording tonen gedurende drie dagen hun buitengewone vakbekwaamheid aan een gerespecteerde jury. De competitie zou zwaarder zijn dan bij de Olympische Spelen. De uiteindelijke erkenning is voor elke chef-kok zowel een droom als een obsessie. En dan… het culinaire meesterstuk waar met volle overgave en ultieme toewijding aan gewerkt is, stort voor de ogen van de patissier in. Heeft hij iets over het hoofd gezien? Alles moet tot in detail kloppen en dat vraagt om verfijning.

Onze werkpraktijk vraagt dat ook!  In een van mijn recente projecten leren we de medewerkers hoe ze risico’s detecteren in de business. Fouten maken is eigenlijk niet toegestaan. In Articulate Storyline ontwikkelden we een module die de werkpraktijk simuleert en de lerende voorziet van feedback. Op het oog een weergave van het systeem, achter de schermen een nauwkeurig en doordacht netwerk van gedetailleerde en technische instellingen. Alles moet kloppen anders leren de deelnemers het verkeerd. En juist dat vergroot het risico op fouten in de praktijk.

Verrassing: de plakfactor

“Wilt u meedoen aan een smaaktestje?”, als je op zaterdag door Utrecht slentert is de kans groot dat je deze vraag krijgt. Je proeft een heerlijke combinatie, al kun je niet helemaal thuisbrengen wat het exact is. Geboeid neem je nog een hap.

Juist dat geboeid blijven en het begrijpen van de rode draad: de plakfactor, is in een leertraject van groot belang. Een mooi voorbeeld is de e-learningmodule die ik ontwikkelde voor een online academie voor internationale medische professionals. Je neemt de deelnemer mee in de dagelijkse werkpraktijk van een klinisch onderzoeker met alle onverwachte wendingen en gebeurtenissen van dien. In de module zet je de deelnemer bovendien zelf aan het werk: hij geeft advies, slaat de EU-richtlijnen erop na of bevraagt een collega. Dergelijke interactie is een manier om te verrassen en binding te bewerkstelligen.

Ik streef, met andere woorden, altijd naar een smaakvol, verfijnd en verrassend (online) leertraject. Maar welke ingrediënten zijn wat mij betreft daarvoor essentieel? Ik breng het recept voor het gemak terug naar drie ingrediënten.

Karakter

Wat is jouw geheime kracht in je werkwijze of product? Een personal brand, iets wat jou typeert, is naar mijn mening een belangrijk aspect in je werk als ontwikkelaar van leertrajecten. Het is van invloed op de keuzes die je maakt, zorgt voor herkenbaarheid en een eigen stijl. Ik laat dan ook graag een subtiele footprint achter in de organisatie.

Samen

‘Het mist nog een bittertje’ of ‘Het zuurtje vind ik overheersend’. Het moge duidelijk zijn: smaken verschillen. Alleen door te proeven en te sparren, kun je samen de ideale ‘smaak’ van je traject bepalen. De weg naar dit eindresultaat zie ik als een proces met vele leerervaringen, feedback en leren van en met elkaar. Alleen in samenwerking met de organisatie ontwikkel je producten die naadloos aansluiten op de organisatiecontext en opleidingskundig van hoog niveau zijn. Bovendien levert deze manier van samenwerken iedereen veel energie en werkplezier op.

Vernieuwing

Je werkwijze ligt niet vast, telkens schaaf je je receptuur bij. Hoe? Door je te laten inspireren, je grenzen te verleggen en te experimenteren. Daar hoort ook bij dat je op de hoogte blijft van trends, tools kent en in kunt spelen op recente ontwikkelingen. Deze professionaliteit en expertise mag de klant van mij verwachten en is daarnaast een inspiratiebron voor jezelf en anderen.

Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Welke ingrediënten zijn wat jullie betreft essentieel om te komen tot een smaakvol, verrassend en verfijnd leertraject? Ik ben benieuwd. En tot ik me in juni stort op het bakken van de meest smaakvolle, verfijnde en verrassende baksels, oefen ik graag door met mijn en jullie ingrediënten om samen krachtige leertrajecten te creëren!