Alle Blogs

Choose your battles

Wat doe je als een fixed mindset jou als professional in de weg zit?
Geschreven op 19 november 2018

Tijdens een zonnige zaterdagmiddagborrel met een aantal oude studievrienden ging het gesprek over professionele ontwikkeling. ‘Help, ik heb een fixed mindset!’ grapte één van hen, waarbij ik toch een lichte bezorgdheid in zijn ogen bespeurde. We lachten erom, maar het maakte ook iets los in de groep. Voer voor een gesprek: wat doe je als een fixed mindset jou als professional in de weg zit?

Volgens Carol Dweck ziet iemand met een fixed mindset intelligentie als een statisch gegeven. Je hebt het of je hebt het niet. Fouten maken staat hierin gelijk aan falen, waardoor je geneigd bent om uitdagingen uit de weg te gaan. Een uitdaging betekent immers dat er een risico is, je kan de mist in gaan, fouten maken. En daarmee bewijs je dat je gefaald hebt…

Iemand met een growth mindset daarentegen ziet intelligentie als iets dynamisch. Iets dat kan groeien. Je ziet fouten als leermomenten, waardoor je minder moeite hebt om uitdagingen aan te gaan. Hierdoor heb je uiteindelijk een steilere leercurve.

Dat klinkt erg zwart-wit. De fixed/growth mindset is een theorie, met beperkt wetenschappelijk bewijs. Toch biedt de theorie van fixed en growth mindset handvatten om net die stap te zetten, waar je nu steeds blijft hangen door je fixed mindset.

Een manier om die stap richting growth mindset te maken is priming, een bekend psychologisch trucje. Hoe? Dat laat het voorbeeld hieronder zien, waarin ik priming heb gebruikt om te leren voor mijn mening uit te komen:

 • Stap 1: Vorm een ontwikkelingsgericht beeld van de gewenste situatie.
  “Ik vertel in vergaderingen vaker vrijuit mijn mening.”
  Een ontwikkelingsgericht beeld is belangrijk omdat je hierin kan groeien. Dit in tegenstelling tot een prestatiegericht beeld, waarin je de prestatie simpelweg haalt of niet haalt.
 • Stap 2: Formuleer een catchy steekwoord of zin, waarmee je het gevoel van die situatie oproept. Een zinnetje dat je tegen jezelf kunt zeggen op de momenten waarop het aankomt.
  “Mijn catchy zinnetje: ‘Whatever… ik zeg het gewoon!’”
 • Stap 3: Herhaal dit als een mantra en kom in actie.
  “Nog niet elke keer als ik het zinnetje voor mezelf uitspreek, haal ik adem, en kom voor mijn mening uit. Maar in elk geval veel vaker dan eerst. En wat denk je? Mijn mening blijkt best vaak gewaardeerd te worden!”

Het mooie is dat ik twee theorieën gebruik om mijn gedrag te beïnvloeden en richting een growth mindset te groeien. En het werkt!

Mijn advies: choose your battles. Haal juist dat stukje uit een theorie, dat jou helpt om net die stap vooruit te zetten waar dat eerder niet lukte, terwijl je wel die ambitie hebt. Zo kan je zoiets kleins als priming gebruiken om uiteindelijk iets groots te bereiken als professional.

 

Meer lezen over fixed en growth mindset? https://savantlearningpartners.nl/mistakes-are-just-mis-takes/

Meer lezen over priming? https://savantlearningpartners.nl/onbewust-leren/