Alle Blogs

De erfenis van Cruyff

Een jaar om Cruyffiaans te organiseren: in driehoeken
Geschreven op 24 maart 2017

Ik heb een hekel aan voetbal op tv. Behalve toen ik zes jaar geleden Barcelona tegen Manchester United zag voetballen. Wat een schoonheid, dat voetballen in driehoekjes. Flexibel, snel en prachtig om te zien. En moeilijk voor de verdediging. Je weet immers nooit hoe de driehoek zich gaat bewegen. Ik vroeg me af of bedrijven ook in driehoekjes kunnen werken. Toen Cruyff vorig jaar overleed, moest ik er weer aan denken. Hij was immers de genius achter dit prachtigs.

Wat kan ik in mijn werk met deze erfenis van Cruyff?

Het voetballen in driehoeken is gericht op aanvallen. Cruyff: “Je moet altijd driehoeken hebben, want alleen dan heb je constant twee afspeelmogelijkheden”.

Het klinkt vreemd, maar ik zie grote overeenkomsten tussen voetbal en Savant: we zijn net als voetballers bezig met een wedstrijd, met scoren, met resultaat boeken, met net een stap op onze concurrenten voor blijven.

Er zijn ook verschillen. De confrontatie met onze concurrent is minder direct dan bij een voetbalwedstrijd. Bovendien willen we meer dan winnen, we willen mooi voetbal spelen.

Er schuilen ook gevaren in de driehoek

Drama’s worden al vanaf Shakespeare gecreëerd door driehoeksverhoudingen. Ook als het binnen een bedrijf niet goed gaat, is een ‘driehoek’ vaak de oorzaak. De basis van deze drama’s is bijna altijd (mis)communicatie tussen drie mensen. Man-vrouw-minnaar, baas-collega-collega. Het liefst spreken ze elkaar alleen in tweetallen en hebben ze het over de derde persoon. Een garantie voor drama.

Moet Savant daarom afzien van de driehoeken? Integendeel; als de driehoek het uitgangspunt vormt, is ook de communicatie driehoekig. Werken in driehoeken vermindert daarmee de voedingsbodem voor drama’s.

Kan dat bij Savant en hoe werkt dat dan?

Savant werkt sinds het begin van dit jaar in driehoeken. Een driehoek functioneert als zelfstandige cel. De driehoek spart, coacht, geeft feedback, coacht, besluit, acquireert, monitort projecten, etc.

Zelfstandig, maar niet geïsoleerd. Door regelmatig overleg met de driehoeken blijft Savant een hecht verband, dat normen en waarden met elkaar deelt; een organisch geheel.

Een driehoek is géén projectteam. Toch hebben de driehoeken een belangrijke rol in projecten: door af en toe een gesprek samen voor te bereiden, door een ontwerp mee te lezen, door de planning en wijzigingen daarin met elkaar te bekijken. Door mee te denken met dilemma’s, te sparren, etc.

Daar blijft het niet bij. De driehoek doet eigenlijk alles wat voorkomt binnen Savant: acquireren, offreren, projecten monitoren, innoveren. 2017 is het pilotjaar, we concretiseren het werkenderwijs.

Of we ook in 2018 met driehoeken blijven werken, hangt af van de resultaten op de volgende vijf terreinen: goede projectevaluaties, voldoende omzet, groei in competenties, zichtbare acquisitiebijdrage, goede collega-tevredenheid.

En hoe bevalt het tot nu toe?

De driehoeken zijn enthousiast, het MT ook. De driehoeken ervaren het regelmatige sparren, de korte lijnen, als een plus. Ze ervaren een professionele gelijkwaardigheid, en ervaren de waarde van de verschillen. De driehoeksleden zijn echt op de hoogte van elkaars spannende momenten, zorgen, dilemma’s en successen.

Natuurlijk, de eerste aandachtspunten zijn geboren: de samenstelling van het gehele team maakt wijzigingen in de driehoeken noodzakelijk, maar niet gewenst. En sommige driehoeken vinden het lastig om focus te kiezen. Ze maken innovatieplannen die we met z’n allen in een jaar nog niet kunnen realiseren. Maar het bruist, het geeft energie, en last but not least: het werkt sfeerverhogend.

Meer lezen of zien: