Alle Blogs

De kameel is nog steeds actueel

Je kunt een kameel nog zoveel water voorzetten, hij krijgt alleen het water binnen dat hij zelf opdrinkt.
Geschreven op 14 februari 2017

In november bestond Savant 20 jaar. Reden voor een feestje. Als medewerkers wilden we ook graag een cadeau geven aan de partners van Savant, Trudy en Pao Lin. En bij Savant kan dat nooit op een gewone manier, daar hoort een showtje bij. Net als Sinterklaas bij Savant niet op een gewone manier kan, maar inmiddels is uitgegroeid tot een soort kunstexpositie. Maakt niet uit, als creatieve ontwerpers worden wij daar natuurlijk erg enthousiast van.

We waren het er al snel over eens: het cadeau moest een kameel zijn. Nou vooruit, geen echte, een kamelenkunstwerk zou ook voldoen. De kameel is immers al jaren het symbool van Savant, terwijl het eigenlijk wat onsmakelijke beesten zijn. Onze zoektocht naar een passend cadeau bracht ons terug bij onze roots. Want waar zit in vredesnaam de link tussen Savant en een kaméél?!

Als je op de website van Savant op ‘kameel’ zoekt, krijg je een aantal hits. De kameel staat voor de lerende die de eigen verantwoordelijkheid krijgt over z’n leerproces. Want, zo luidt de redenering, een kameel kun je nog zoveel water voorzetten, hij krijgt alleen het water binnen dat hij zelf opdrinkt. Mensen moeten zélf besluiten om te gaan leren. Anders werkt het niet. Bij Savant zoeken we altijd naar die klik. Wat triggert en motiveert mensen om te gaan leren? Wat zijn de leermogelijkheden van de lerende? De leeroplossingen die Savant biedt, doen allemaal een beroep op de eigen verantwoordelijkheid om te leren. We proberen dit zoveel mogelijk op te roepen en te faciliteren.

Een belangrijk opleidingskundig uitgangspunt voor Savant. En de afgelopen twintig jaar heeft de kameel z’n waarde bewezen. Maar als collega’s vonden we dat het tijd werd voor een ander dier. En daar was meteen onze ‘cadeau overhandiging-show’ geboren: Savants next camel.

We organiseerden een prachtige 1001-nacht-achtige show. Alles werd uit de kast gehaald. Kaarsjes, wierook, waterpijpen, Alladin-achtige kleding, gouden vaasjes en zelfs een heus kamelenpak. Achtereenvolgens kwamen er dieren op auditie bij Trudy en Pao Lin. Allemaal dieren die óók krachtig de didactische uitgangspunten en opleidingskundige roots van Savant vertegenwoordigen. Een greep uit de collectie.

De spinspin

Als opleidingskundige bij Savant ben je een spin in het web. We ontwerpen onze leerinterventies altijd in co-creatie met de klant. We hebben met veel partijen te maken, van opdrachtgevers, werkgroepen met inhoudsdeskundigen tot de lerenden waar het allemaal om draait. We gebruiken de input van al deze betrokkenen om uiteindelijk de meest effectieve leerinterventies te realiseren.

De party animalparty-animal

Bij welke klant we ook komen, we proberen er altijd een feestje van te maken. Want leren moet ook leuk zijn. Bij Savant proberen we mensen te verleiden tot leren. Bijvoorbeeld met mooie, aantrekkelijke leervormen, die er strak uit zien én echt werken.

De duizendpootduizendpoot

Bij Savant werken zonder uitzondering duizendpoten. We genieten allemaal van ons veelzijdige werk.

 

Een typische Savantweek kan er zo uit zien:

  • Maandag – Coördineren van filmopnames met een filmcrew bij een klant
  • Dinsdag – Ontwerp van een groot blended leertraject schrijven
  • Woensdag – Werksessie met een werkgroep om de leerdoelen van een nieuwe leertraject te bepalen
  • Donderdag – Zelfontwikkelde training geven bij een klant
  • Vrijdag – Microlearning ontwikkelen: photoshoppen, filmfragmenten editen, een animatie in elkaar zetten.

Kortom: bij Savant zijn we van heel veel markten thuis. Dat maakt ons werk afwisselend. En dat niet alleen: we hebben allemaal een echte hands-on mentaliteit. Bij een klant gaan we altijd in vliegende vaart met onze duizend poten aan de slag en maken we het waar.

Na een bloedstollende auditieronde kwamen we tot een verrassende conclusie. Want wat bleek? Hoewel alle dieren belangrijke kenmerken van Savant vertegenwoordigden, konden we de kameel toch niet afserveren. Want de kameel is nog steeds actueel! Zelfs actueler dan ooit in een tijd waarin informeel leren steeds belangrijker wordt. Leren en werken komen nog dichter bij elkaar te liggen. Leren wordt werken en werken wordt leren. Dat heeft ook tot gevolg dat anno 2017 andere leerinterventies nodig zijn, die dit faciliteren. Bijvoorbeeld performance support. De trend is dat er steeds minder behoefte is aan formele leerinterventies. En dan komt er automatisch ook steeds meer verantwoordelijkheid bij de lerenden te liggen om zelf hun leerproces vorm te geven tijdens hun dagelijks werk. Als Savant vinden we het een prachtige uitdaging om hierover mee te denken en daar in onze leerinterventies op aan te sluiten. Hoe kunnen we mensen op de beste manier verleiden tot leren, zodat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun leerproces? Oftewel: wat is de beste manier om een kameel het water voor te zetten, zodat hij getriggerd wordt om te gaan drinken?

Conclusie? De kameel blijft. En we importeerden uit Dubai een prachtig, uniek kamelenkunstwerk. Die heeft nu een ereplaats in ons kantoor. Die kameel herinnert ons aan onze roots. En daar zijn we trots op.

kameel