Alle Blogs

De PLOP klopt!

Geschreven door Merel Snijders Blok op 15 februari 2015

Een aantal keer per jaar werkt Savant gezamenlijk aan haar professionalisering, we organiseren hiervoor onze eigen professionaliseringsdagen. Een tijdje geleden stond deze dag in het teken van ‘ontwerpen’. Eén van de opdrachten was om een recept vast te stellen waarmee je een goed ontwerp kunt maken.

Dat bleek een leuke uitdaging: al snel kwamen we erachter dat er stappen zijn die we in elk ontwerpproces doorlopen. Tijdens het ontwerpproces verzamelen we allerlei ingrediënten. Zo analyseren we de organisatie, bestuderen we bestaande materialen en spreken we met verschillende betrokkenen. En er is vaak een vorm van brainstormen terug te zien.

Wat we ook ervaren, is dat ontwerpen echt een proces is. Dat er vaak een moment is waarop alle eerder verzamelde puzzelstukjes in elkaar vallen: een PLOP-moment. Het moment dat je helemaal enthousiast wordt en zegt “Ja, nu klopt het!” of “Dit voelt goed!”. Maar wanneer dat moment precies is en hoe die PLOP er komt, dat is op voorhand niet te zeggen. En dat we deze PLOP niet kunnen voorspellen is precies wat ons vak zo mooi maakt. Ontwerpen is geen trucje, dat je telkens kunt herhalen.

Van frustratie naar energie

Vorig jaar ontwikkelde ik samen met een klant een leertraject voor beginnende medewerkers. Tijdens de inventarisatie met stakeholders kwamen er veel onderwerpen ter sprake, allemaal belangrijk. In het begin zorgde het aanbrengen van structuur hierin voor wat frustratie: het lukte niet om alle onderdelen in een heldere structuur te vatten, het was nog geen bevredigende oplossing. We besloten het te laten rusten en er een week later met een frisse blik naar te kijken. En dat werkte. Een week later kwamen we al tekenend tot een allesomvattend beeld: koers bepalen, dat was waar het in dit leertraject om draaide. Dit voelde direct goed, je voelde de energie. Dat de PLOP klopte, zagen we vervolgens terug in een soepele ontwikkelfase. Het duidelijke concept zorgde voor eenduidigheid en focus. En ook de deelnemers waardeerden uiteindelijk de duidelijke focus in het programma.

PLOP-bevorderende maatregelen

Wat wel jammer is aan dit verhaal, is dat we de PLOP niet kunnen voorspellen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die kunnen helpen om de PLOP te vinden. Drie tips uit de praktijk:

  • Forceer de PLOP niet, focus je op het analyseren en brainstormen. Schroom hierbij niet om verschillende werkvormen in te zetten.
  • Betrek collega’s bij je zoektocht.
  • Neem fysiek afstand van je werk: of dat nu onder de douche, op het toilet, op de fiets of met een schetsboek is.

Achteraf denk ik dat het ontstaan van de term ‘PLOP-moment’ zelf ook zo’n PLOP-moment was. Het is een pakkend concept dat voor duidelijkheid zorgt. En ondertussen is het PLOP-moment helemaal ingeburgerd binnen Savant en hoor ik hem regelmatig terug: “Mijn PLOP-moment moet nog komen!” of “Ik had zojuist een PLOP-moment!”.