Alle Blogs

Een overtuigde mopperkont

Geschreven op 21 mei 2015

Soms vind ik mezelf een oude mopperkont. Wat zeg ik, soms, die mopperkont in mij steekt regelmatig de kop op. Vanmiddag bijvoorbeeld, maar ook eerder, toen ik een vakgenoot uitlegde waarom ik niet naar de ATD wilde. De ATD is het internationale HRD congres van het jaar. Ditmaal gehouden in Orlando. Mijn vakgenoot vindt het echt jammer dat Savant niet op de ATD is. Zij vindt dat wij daar horen. Bij mijn argumenten stelt ze vragen. Vragen die ik mopperend afdoe met: zo’n groot netwerk event is niets voor mij, of: daar is toch niets nieuws te halen, allemaal oude wijn in nieuwe zakken, ik heb wel iets beters te doen!

Na dat gesprek merk ik dat ik geërgerd ben. Niet door haar vragen, maar door mijn antwoorden. Wat een chagrijn! Ik besluit naar de pre meeting te gaan, een evenement ter voorbereiding op de ATD, voor alle ATD delegatieleden uit Nederland en België en NVO2 leden met twijfels. Ik hoor tot die laatste groep.

De pre meeting geeft een voorproefje van de workshops van de Nederlandse/Belgische sprekers en biedt mij vooral de mogelijkheid om van anderen te horen waarom zij naar de ATD gaan. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Ze vertellen over sprekers van wie ik boeken heb gelezen, over Keynotespeakers die bomvolle zalen op de kop zetten en over knallende feestjes, etentjes en borrels. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en een paar weken later boeken mijn collega Tamara en ik een vlucht naar Orlando. ATD 2015, here we come!

Maar eerst de voorbereidingen. Voor nieuwkomers op de ATD is het nog niet gemakkelijk om je weg te vinden in het grote aanbod workshops. We worstelen ons door een paar honderd beschrijvingen van sessies om uiteindelijk met een bomvol programma naar Orlando af te reizen.

En daar zit ik nu. De tweede dag zit er op. Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Het is prachtig weer, de Nederlands/Belgische delegatie is een leuke groep enthousiaste collega’s uit het vakgebied en er zijn veel interessante sessies waarin HRD’ers over de hele wereld hun kennis delen.

Is het hier dan alleen hosanna of, zoals de Amerikanen te pas en te onpas roepen: amazing, fantastic? Nee. Helaas moet deze ouwe mopperkont ook constateren dat er bij veel sessies niets te halen valt. Dat er veel oneliners de zaal in worden geslingerd zonder duidelijk doel, dat onderzoeken gepresenteerd worden die qua methode tenminste twijfelachtig genoemd moeten worden en dat oude methoden en concepten vaak in een nieuw jasje als nieuwe ontwikkeling op het vakgebied worden verkocht.

Maar daar staat tegenover dat er veel inspirerende sprekers zijn. Sommigen die bekende inzichten praktisch toepasbaar maken, anderen die ingewikkelde theorieën toegankelijk maken én sprekers die met hun enorme enthousiasme zo aanstekelijk werken dat ik vol passie en energie de ATD vier dagen later weer verlaat. Ik heb genoten!