Alle Blogs

Gladstrijken met een interactieve video

Hoe de kreukel van mijn kraag ervoor zorgde dat ik een interactieve video wilde.
Geschreven op 25 april 2019

Gisteren zocht ik op YouTube een video over het strijken van de kraag van een overhemd. Ik vond ellenlange video’s over alles wat met strijken te maken heeft. Maar niet wat ik zocht.

De strijkvideo’s die ik bekeek, gaven voornamelijk informatie die irrelevant was voor mijn dilemma. Ik werd niet actief betrokken bij de inhoud en miste een menu waardoor ik direct naar ‘het kraagstrijken’ kon. Ik wilde gewoon een interactieve strijkvideo, dat is toch niet zo lastig?

Door mijn gekreukte kraag groeide mijn verlangen naar een training kraagstrijken met de minuut. Waar was die meesterstrijker, die me vroeg wat ik wilde leren, die het voordeed, over mijn schouder meekeek en aan het eind zou zeggen: “Goed gedaan, Thijs.” 

Tijdens een goede training is de trainer niet alleen aan het zenden. Hij of zij betrekt je actief, creëert interactie, bevordert de samenwerking, sluit aan bij jouw voorkennis, laat je op je eigen tempo leren en geeft extra uitleg. Na de training krijg je bovendien een hand-out met relevante informatie en handige tips. Tegenwoordig zie je deze principes steeds meer terugkomen binnen het online leren. In e-learningmodules heb je learner control, performance support geeft just-in-time informatie en veel LMS’en bieden functies tot samenwerking.

Maar strijkvideo’s bieden blijkbaar niets van het bovenstaande. Zonde, want het is goed mogelijk. Hoe? Dat lees je hieronder.

1. Layovers

Terwijl ik uitleg kreeg over verschillende strijktemperaturen, miste ik een layover. De layover zou bijvoorbeeld moeten vragen op welke temperatuur het strijkijzer moet staan bij 2 stippen. Een layover is een element dat je over de video heen legt. De deelnemer krijgt bijvoorbeeld een kennisvraag, feedback, of de mogelijkheid extra informatie te downloaden. Je kunt layovers bij bestaande video’s gebruiken. Voorbeeld zien? Klik hier.

2. Menu’s

Wat ik zocht, was een video die begint met: ‘wat wil je weten?’. Vervolgens zou ik verschillende knoppen zien, die elk een ander strijkonderdeel uitleggen: strijktemperaturen, strijk- en stoomstrijkijzers, het strijken van de mouw, een shirt met print strijken, en(!): het strijken van de kraag van een overhemd. In een interactieve video is een menu goed mogelijk en het verkleint de kans dat je afhaakt, omdat je kijkt naar wat voor jou interessant is. Voorbeeld zien? Klik hier.

3. Branching

Tijdens de derde strijkvideo die ik bekeek, droomde ik weg. Ik wilde eigenlijk wel eens zien wat er gebeurt als je een strijkijzer te lang laat staan, of als je op de stoomknop drukt terwijl je nog geen water hebt toegevoegd. Dit is mogelijk met branching; de video heeft dan meerdere scenario’s en jouw input bepaalt het verloop van de video. Een interactieve strijkvideo had mij bijvoorbeeld de keuze gegeven hoelang ik het strijkijzer op mijn kraag moet zetten. Mijn input ‘Antwoord C: ongeveer 2 minuten’ leert mij dat dit te lang is, omdat ik in de video zie wat er gebeurt. Branching laat mij de gevolgen zien van mijn keuze, zodat ik tijdens de video al ervaar wat ik in de praktijk niet moet doen. Voorbeeld zien? Klik hier.

Layovers, menu’s en branching zijn goed te combineren een interactieve video. De interactiviteit en adaptieve functies zorgen ervoor dat je gemiddeld langer naar de video kijkt, en meer gemotiveerd en geboeid bent. Hierdoor neem je de stof beter op en vergroot leereffect.

Handig om je kraag te leren strijken, maar ook voor heel veel andere dingen. Wat te denken van een interactieve video over het plakken van je band, voor het aanleren van klantgericht gedrag, voor het concretiseren van compliance?

Ben je, na dit lineaire verhaal, benieuwd hoe een interactieve video eruit ziet of hoe je die in kunt zetten in een leertraject? Stuur een berichtje of kom eens langs. Ik kan helaas niet beloven dat ik dan met een gestreken kraag zit, ik heb nog steeds geen interactieve strijkvideo gevonden.

Bronvermelding:
https://www.magnaglobal.com/wp-content/uploads/2017/10/Tremor-IPG-Media-Trial.pdf
https://www.mobilemarketer.com/news/study-interactive-video-ads-boost-viewing-time-47/506780/