Alle Blogs

Klaar met reorganiseren in 2048?

Nee, als je het doel bereikt hebt, gloort er weer een nieuw doel aan de horizon, een nieuwe challenge: 4096.
Geschreven door Trudy van der Toorn op 21 september 2014

2048Sinds een maand hebben mijn iphone en ik een lichte spelverslaving: 2048. Als je het niet kent, houden zo, want je krijgt er alleen maar rsi van en je gaat er vreemd door denken. Bij elke beweging die je maakt, komt er een 2 in een speelveld van 16 vakjes. Die moet je naast een andere 2 zetten om er een 4 van te maken. En die moet je weer naast een andere 4 zien te schuiven, zodat er een 8 ontstaat. Totdat er in één van de vakjes 2048 staat. Om dat wonderschone getal te bereiken, moet je het speelveld goed op orde houden. Voortdurend zoeken naar de optimale ordening om alle getallen te verdubbelen. En telkens als je denkt dat je het huis op orde hebt, ontstaat er een lichte chaos door die verdubbeling. Elke keer als me dat overkomt, word ik knorrig: “had ik het juist zo goed geordend, is het weer een bende geworden.” Beetje dom chagrijn, want die chaos ontstaat doordat ik zo succesvol verdubbeld heb. “Het lijkt wel een bedrijf” bedenk ik me dan. En dat is ook zo, want of een bedrijf nu krimpt of groeit, er ontstaan gaten in de orde, die een reorganisatie noodzakelijk maken. En elke reorganisatie brengt onrust en chaos met zich mee.

En terwijl ik verder ga met mijn spelletje, vraag ik me af of dat nu werkelijk nodig is. Waarom kan een bedrijf niet gewoon stabiel zijn, met een structuur die staat als een huis, en die eeuwig houdbaar is? Zou dat niet veel prettiger zijn voor iedereen, in elk geval voor de rust onder de medewerkers?

Tja, al spelend zie je het direct: om je doelen te halen, moet je wel schuiven. En ik besef eens te meer dat alle reorganisaties bij onze klanten op dit principe gestoeld zijn. Je hebt een doel (2048), je hebt invloeden van buitenaf (de 2 die elke keer het spel op een onverwachte plaats het spel in komt) dus je creëert chaos. Maar: chaos die weer leidt tot een ordening die je verder brengt. Voor veel van onze klanten is dit de dagelijkse praktijk. En omdat reorganisaties vaak gepaard gaan met nieuwe functies, nieuwe takenpakketten, en nieuwe producten of diensten, ondersteunt Savant haar klanten in dit proces, met leertrajecten die passen bij de nieuwe situatie, bij de nieuwe orde.

Als je midden in zo’n reorganisatie zit, zie je die nieuwe orde niet altijd. Bij mijn spelletje is dat is niet anders. Maar als ik systematisch blijf spelen, is de kans groot dat het huis weer op orde komt.

De kans is groot, maar er is geen 100% garantie. De boel loopt ook wel eens spaak omdat ik in de verkeerde richting schuif. Ook dan kan het nog goed komen, door bij elke zet het veld van alle kanten goed in te schatten en te kijken of ik het systeem kan herstellen. Lukt dat niet, dan kan ik nog een tijd brandjes blussen, maar het doel haal ik dan gegarandeerd niet meer.

Gisteren haalde ik mijn doel, een blokje met het getal 2048. Ben ik nu klaar? Nee, als je het doel bereikt hebt, gloort er weer een nieuw doel aan de horizon, een nieuwe challenge: 4096. Dus klaar met reorganiseren in 2048? Nee, zeker niet!

Misschien kan Savant in haar leertrajecten met deelnemers het spel 2048 spelen, om alle stakeholders de noodzaak maar ook de het plezier te laten beleven van blijvend reorganiseren, met de chaos als onlosmakelijk onderdeel daarvan. Maar ja, onze opdrachtgevers zullen de bijkomende rsi niet erg op prijs stellen, ben ik bang.