Alle Blogs

Maak het beschikbaar!

Dwalend op weg naar je eigen highlights
Geschreven door Merel Snijders Blok op 19 september 2013

Dwalend door Florence

Onlangs was ik een paar dagen in Florence. Wat is het fijn om zo’n stad langzaam maar zeker een beetje te leren kennen. Zoals menig toerist bezocht ook ik de highlights. Ik begon bij de beroemde Ponte Vecchio met al zijn winkeltjes en liep verder via de indrukwekkende pleinen die deze stad rijk is. Ik maakte een foto van ‘David’, wreef over de snuit van het bronzen wilde zwijn en verbaasde me over de gigantische Dom. Een verrassende route? Nee, absoluut niet; allemaal highlights die je moet hebben gezien. Maar tussen die ‘must see’ onderdelen door vind ik niets heerlijker dan mijn eigen weg te kiezen door zo’n stad, een route die past bij mijn persoonlijke interesses. Eten bij een leuk restaurantje waar je stomtoevallig tegenaan loopt; een souvenir kopen bij een lokaal winkeltje dat ergens achteraan in de reisgids beschreven staat. Deze persoonlijke route zorgt ervoor dat ik echt geniet van een stad!

Leren als een citytrip

Ik geloof dat bovenstaande ook geldt voor leren in organisaties. Voor elke functie zijn er leeractiviteiten die voor alle medewerkers in die functie relevant zijn. Dit kan gaan om bepaalde basisvaardigheden, maar ook om kennis van het product. Deze komen overeen met de highlights, elke medewerker doorloopt deze leeractiviteiten volgens praktisch dezelfde route. Maar net als bij de citytrip geldt ook voor leren dat je leerervaring pas echt compleet is als je zelf initiatief kunt nemen en je leerproces kunt aanpassen aan je persoonlijke leerwensen. Voor een deel ontstaan dit soort activiteiten spontaan of bij toeval. Maar soms is het ook fijn als je een aantal suggesties krijgt. Veel persoonlijke leerwensen zijn namelijk niet zo uniek dat ze maar één keer voorkomen.

Zoekmachine vol leermateriaal

Bovenstaand inzicht betekende de start van een nieuw ontwikkeltraject bij één van onze klanten. Samen met enkele collega’s ontwikkelde ik een zoekmachine vol met leeractiviteiten: van job-aids, rollenspellen en filmpjes tot draaiboeken en spelsimulaties. Sommige activiteiten kan de medewerker zelf individueel uitvoeren, andere activiteiten juist samen met collega’s. Hoe divers deze vormen ook zijn, ze zijn allemaal uit te voeren op of rondom de werkplek van de medewerker. De medewerker gebruikt de zoekmachine om, naast de ‘highlights’, vorm te geven aan zijn persoonlijke leerroute. Hij zoekt activiteiten die passen bij zijn interesse, waarbij hij kan zoeken op criteria als competentie, werkproces, functie of ervaringsniveau. Een medewerker kan ook op zoek gaan naar aanleiding van de resultaten van voortgangs- en beoordelingsgesprekken. De leeractiviteiten uit de zoekmachine geven de medewerker handvatten om vorm te geven aan de persoonlijke aandachtspunten die hij van zijn leidinggevende meekrijgt, en daarmee aan zijn persoonlijke route.

Maak het beschikbaar!

Tijdens onze zoektocht naar leeractiviteiten voor de zoekmachine bleek dat er al veel beschikbaar was binnen de organisatie. Vaak in de vorm van materiaal voor formele trainingen, maar soms ook als spiekbriefje dat een medewerker in het land ooit voor zijn collega’s had gemaakt. De grootste uitdaging was om dit materiaal beschikbaar te maken: om ervoor te zorgen dat iedereen die er interesse in heeft, het kan inzetten voor zijn eigen leerroute.

Een mooi en ook een haalbaar idee: een zoekmachine maken die de vindbaarheid en de toegankelijk van allerlei leermaterialen vergroot. De leermaterialen zijn vaak aanwezig, de kunst is om ze voor de medewerker gemakkelijk beschikbaar te maken. Zo helpen we een medewerker om een leerroute samen te stellen die voldoet aan zijn wensen: op het moment dat hij er behoefte aan heeft en langs een route die bij hem past.

In de reiswereld zijn ze er al goed in geslaagd om alle informatie beschikbaar te maken. Ik zoek vooraf via Booking een leuk hotelletje uit en kijk vervolgens op Tripadvisor welke bijzondere tips reizigers van over de hele wereld voor mij hebben. Informatie van over de hele wereld, die ze voor mij als toerist gebundeld hebben. Ik maak er voor mijn citytrip volop gebruik van. Ik ben ervan overtuigd dat we kunnen leren van dit succes uit de reiswereld: maak het beschikbaar!