Loes Thuis

Learning & Development Consultant
Ik ben te vinden op zoveel mogelijk sportschoenen. Leren kan niet actief genoeg toch?

Activerend leren

Een actief en afwisselend leertraject dat prikkelt om te leren. Dat is waar ik warm voor loop. Actief betekent voor mij dat je als doelgroep direct de vertaalslag kunt maken naar je eigen werkpraktijk: “Wat kan ík ermee?” Daarom vind ik het als onderwijskundige belangrijk dat de doelgroep leert vanuit concrete praktijkvoorbeelden. Hiervoor analyseer ik grondig de belevingswereld van mijn doelgroep. Wat beweegt hen? Leren moet activeren. Mijn werk als onderwijskundig ontwerper sluit nauw aan bij mijn drijfveer: mezelf voortdurend blijven ontwikkelen, om deze kennis en vaardigheden daarna direct weer in te kunnen zetten voor leertrajecten bij mijn opdrachtgevers.  Zelf ben ik dus, naast het ontwerpen en ontwikkelen van activerende leertrajecten voor klanten, ook zelf bezig actief te leren en ontwikkelen. Ik houd ervan om steeds nieuwe sporten uit te proberen en ben ik te vinden op zoveel mogelijk sportschoenen. Leren kan niet actief genoeg toch?

De kernboodschap

Bij het ontwerpen en ontwikkelen van een leertraject houd ik altijd de uitspraak in mijn hoofd die ik ooit van een TED speaker heb gehoord: “Breng je informatie over alsof je het aan je broer vertelt.” Zo vertaal ik de kennis en vaardigheden van experts waarmee ik samenwerk, naar het instapniveau van de lerende met weinig kennis over het onderwerp. Op die manier komen we vanuit co-creatie tot een raak leertraject, waarin we de kernboodschap helder overbrengen.

Vertaalslag

Mijn passie ligt naast het leren bij taal. Sommigen noemen me een taalpurist, maar ik zie het als gaan voor pure schrijfkwaliteit. Zo schrijf ik graag speeches en speelde ik afgelopen jaar in een theatervoorstelling, waar ik zelf mijn teksten schreef en componeerde. Quotes, woordspelingen, verhalen zo levendig brengen dat je je in de wereld waant van de spreker. Dat neem ik mee als onderwijskundige: de vertaalslag maken naar een levendig en activerend leertraject op maat.