Thomas van Kerkhof

Opleidingskundige
Ik creëer een omgeving waarin iemand er voor kiest om te leren. Ik word enthousiast als ik eraan bij kan dragen dat mensen met elkaar iets nieuws leren dat zij direct kunnen toepassen in hun eigen praktijk. Dat is dan ook de reden dat ik me bij Savant helemaal op mijn plek voel.

Vanuit mijn fascinatie voor leren en mijn overtuiging dat leren werkt, zet ik mij graag in om leren en ontwikkelen voor anderen te organiseren. Mijn rol binnen Savant is zowel het ontwikkelen als het faciliteren van verschillende leerprocessen. Professionele ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling zijn voor mij een ideale combinatie. Daarom vind ik het belangrijk om bij het ontwerpen van leeroplossingen niet alleen te kijken naar de opdracht vanuit de organisatie, maar ook oog te hebben voor persoonlijke drijfveren van mensen.

“Ik creëer een omgeving waarin iemand er voor kiest om te leren”

In 2009 ben ik gestart met de studie onderwijskunde. Hier heb ik geleerd hoe je voor mensen een omgeving creëert waarin ze iets kúnnen leren. Dan gaat het bijvoorbeeld over de materialen die je gebruikt, de mensen met wie (én van wie) je leert en de volgorde waarin het leren zo efficiënt mogelijk verloopt. Zelf vind ik het met name interessant om daarbij te onderzoeken wat ervoor zorgt dat iemand zin krijgt om iets te leren.

Als onderwijskundige brengt mij dat dichter bij de doelgroep.

Tijdens en na mijn studie heb ik bijgedragen aan verschillende innovaties zoals de implementatie van een nieuwe onderwijs-lesmethode (De omgekeerde leerweg) en de ontwikkeling van een nieuw curriculum voor een ondernemersacademie. Ook heb ik als trainer scholieren helpen ontdekken hoe zij zichzelf kunnen ontwikkelen door slim hun leerwerk aan te pakken. Begin 2015 heb ik een eigen onderneming opgericht. Vanuit deze onderneming heb ik een CRKBO-geregistreerd trainingsprogramma ontwikkeld om docenten te helpen met het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling tijdens het lesgeven, en schoolleiding geadviseerd over hoe zij de ontwikkeling van docenten structureel aandacht kunnen geven. Daarnaast heb ik in samenwerking met het ministerie van OC&W onderzoek gedaan naar de interpretatie van veranderde wet- en regelgeving.

Nieuwe dingen uitproberen en daarvan leren gaat bij mij vanzelf. Logisch, gezien vanuit mijn overtuiging dat een goed idee moet worden uitgevoerd en mijn persoonlijke neiging om zo veel mogelijk JA te zeggen. Deze eigenschap heb ik bijvoorbeeld ontdekt met piano spelen, (nieuwe) sporten, koken en het volgen van verschillende workshops, maar ook met het leren en toepassen van nieuwe kennis. Voor mij is het proberen van nieuwe dingen echt een manier om mijzelf te blijven ontwikkelen. Op die manier kom ik er namelijk achter wat er voor mij goed werkt en welke gewoontes ik er voor mijzelf op na wil houden.

Ik word enthousiast als ik eraan bij kan dragen dat mensen met elkaar iets nieuws leren dat zij direct kunnen toepassen in hun eigen praktijk. Dat is dan ook de reden dat ik me bij Savant helemaal op mijn plek voel.