Alle Blogs

Meet, eat & learn!

Geschreven op 25 mei 2016

Gisterenavond tijdens het eten praatte ik met mijn vriend over de afgelopen periode bij Savant. Ondertussen ligt mijn eerste werkdag bij Savant alweer ruim vier maanden achter mij. Met veel enthousiasme kan ik zeggen dat de afgelopen maanden intensief, uitdagend maar bovenal ontzettend leuk zijn geweest! Naarmate ik aan het vertellen was, besefte ik hoe sterk je als nieuwe medewerker in zo’n korte, eerste periode verandert, leert en groeit. Bijzonder om daar eens even bij stil te staan en hiervan te leren onder het genot van een drankje en hapje; meet, eat & learn!

Stages of concern

In mijn verhaal herkende ik de stages of concern, een theorie die stelt dat de ontwikkeling van mensen in organisaties meestal verloopt in vijf voorspelbare stadia (Smit, 2002). Elke stage wordt gekenmerkt door een specifieke concern (zorg) en bepaalt in grote mate interesses, leerbehoeften, zorgen en onzekerheden. De vijf stages of concern zijn:

stages2Stage 1: gericht op jezelf

Stage 2: gericht op de taak

Stage 3: gericht op anderen

Stage 4: gericht op impact

Stage 5: gericht op de essentie

Neem eens een paar minuten de tijd om te reflecteren over je stage of concern. In welke stage zit jij op dit moment? Ben je vooral bezig ‘te overleven’ en op zoek naar houvast en zekerheid (stage 1)? Of ben je meer taakgericht bezig en ben je bezig met het opbouwen van routine (stage 2)? Wat betekent dit voor jouw interesses, leerbehoeften, zorgen en onzekerheden? Spelen je collega’s en leidinggevende(n) hierop in door het bieden van de juiste begeleiding en coaching?

Mijn eigen stage of concern

In mijn eigen verhaal herkende ik stage 1 en stage 2 terug. De eerste weken bij Savant was ik vooral gericht op het ontdekken van mijn eigen plek en het leren kennen van mijn collega’s. Alles was nieuw, verrassend, uitdagend en het is erg prettig als je in zo’n situatie op je gemak gesteld wordt en je je welkom voelt. Naast het volgen van het onboardingstraject waarin de in’s en out’s van de organisatie werden uitgelegd, kwamen mijn collega’s tegemoet aan mijn behoeften door middel van een warm welkom, persoonlijke informele kennismakingsgesprekken en gezellige lunchpauzes.

Na een tijdje werd stage 1 vervangen door stage 2. Ik kreeg de mogelijkheid om in diverse projecten samen te werken, zowel in duo’s als binnen grotere projectteams. Een ideale start om elkaar en het opleidingskundige vak ‘op z’n Savants’ te ontdekken en eigen te maken. Mijn behoeften lagen op dat moment in het krijgen van concrete voorbeelden, korte instructies, positieve feedback en mogelijkheden om te sparren. Collega’s van Savant speelden hier (bewust en onbewust) op in.

De laatste tijd verandert mijn behoefte en hiermee ook mijn verwachtingen in samenwerking met collega’s; ik ben op zoek naar feedback die gericht is op het kwalitatief beter maken van producten, samenwerking in projecten met nieuwe/andere collega’s en taken en verantwoordelijkheden waarbij ik mijn eigen challenge zone kan opzoeken.

Het effect van inzicht en bewustwording

Als je als collega, manager, opleidingskundige, trainer of HR(D) adviseur inzicht hebt in de stage waarin jouw doelgroep zich bevindt, kun je inspelen op de bijbehorende behoeften. Inzicht en bewustwording over de stage biedt kansen om de werkcontext optimaal in te richten op het gebied van coaching en begeleiding. Daarnaast heb je als opleidingskundige, trainer of HR(D) adviseur de mogelijkheid om uitdagende maar tegelijkertijd haalbare leertrajecten te ontwerpen die vallen binnen de challenge zone. De challenge zone is het gebied net buiten je comfort zone, waarin lerenden worden uitgedaagd en gestimuleerd.

Meet, eat & learn!

Mijn etentje heeft mooie inzichten opgeleverd en me meer bewust gemaakt van het feit dat ik volop leer en ontdek. Mijn advies: plan snel eens een meet-eat-&-learn-etentje met je partner, je collega, vriend(in), of met één van de opleidingskundigen van Savant!

Wil je meer weten of de stages of concern? Bekijk eens de website van Kessels & Smit: http://www.kessels-smit.nl/files/Stages_of_concern.pdf

Wil je meer weten over de toepassing van de stages of concern door Savant? Kijk dan eens op:
https://savantlearningpartners.nl/product/functieleerstraten/

https://savantlearningpartners.nl/over-savant/uitgangspunten/

Bron: Smit, C. (2002). Stages of concern. De vijf fasen in het leren van een vak. Schiedam: Scriptum.