Alle Blogs

‘Practise what you preach!’

De opleidingskundige leergang van Savant onder de loep
Geschreven op 3 april 2018

Al jaren voert Savant, naast ontwerp-, advies- en ontwikkelwerk, ook een eigen leergang uit. Deze leergang Onderwijskundig Ontwerpen en Ontwikkelen is opgezet om deelnemers uit verschillende organisaties het opleidingskundige ambacht, waarin Savant zo sterk is, te leren. De deelnemers zijn vaak zijdelings betrokken bij het ontwikkelen en ontwerpen van leertrajecten en willen een stevigere onderwijskundige basis om zelf een leertraject kunnen ontwerpen en ontwikkelen (meer informatie? Zie: https://savantlearningpartners.nl/product/leergang-opleidingskundig-ontwerpen-ontwikkelen/)

De afgelopen edities van de leergang hebben veel tevreden deelnemers opgeleverd. Ze hebben bereikt waarvoor ze kwamen: het zelf kunnen opzetten van een leertraject. Toch wilde Savant de leergang graag verbeteren en evalueren. Waarom?

Simpel gezegd: er kan altijd iets beter. Door goed te luisteren naar oud-deelnemers en andere stakeholders, doe je inzichten op die je kunt gebruiken om het leertraject aan te passen. Verder zijn er altijd nieuwe ontwikkelingen op het gebied van leren en ontwikkelen. Deze moeten bekeken worden en zo nodig gebruikt worden in het leertraject. Daarnaast houdt Savant in hun evaluatie altijd rekening met de verschillende evaluatieniveaus om niet alleen maar te horen of deelnemers een cursus, leertraject of leergang ‘leuk’ vonden, maar om ook het effect ervan te meten (meer weten over de verschillende evaluatieniveaus? Zie: savantlearningpartners.nl/tool/evaluatie-en-effectmeting).

En zie hier mijn stageopdracht: voor de afsluiting van mijn master Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Utrecht ben ik deze leergang aan het evalueren en verbeteren. Een moeilijke taak! Aangezien de leergang al staat als een huis.

Toch bleek, na veel gesprekken met diverse stakeholders, dat de evaluatie van alles opleverde. Er waren voldoende nieuwe ideeën: de e-learning kan anders worden ingericht, er kan meer samenhang worden geboden tussen de verschillende onderdelen, in het gebruik van de LMS zijn allemaal nieuwe technologische mogelijkheden, de literatuur kan worden vernieuwd en om transfer naar de werkplek te bereiken kan er meer geoefend worden met werkvormen. Dit alles om ervoor te zorgen dat de leergang nog effectievere resultaten behaald.

Aan mij de uitdaging om van deze nieuwe en mooie ideeën een nieuw, verbeterd ontwerp van de leergang te maken. Gelukkig hoef ik dit niet allemaal alleen te bedenken: bij Savant werken we graag in co-creatie. Vele plannen en ideeën worden eerst intern besproken, voordat ze een plaats krijgen in een nieuwe opzet of ontwerp. Savant is ervan overtuigd dat je in co-creatie het beste resultaat krijgt.

En nu ik bezig ben met het nieuwe ontwerp, blijkt dat er genoeg te verbeteren valt. Op het moment dat je de tijd neemt voor een uitgebreide evaluatie, kom je altijd verbeterpunten tegen waardoor het leertraject nog effectiever wordt. En ook in de leergang leren wij de deelnemers dit: door grondig te evalueren wordt je product altijd beter, zelfs als het product al erg goed staat. Practise what you preach!

Als je vragen hebt over (deelname aan) de leergang, neem dan gerust contact op met Maaike Glimmerveen (maaike@savant.nu) of bel naar Savant (030-2819630).