Alle Blogs

Trots!

Pao Lin is Trots met een grote T. Daar, het staat er.
Geschreven op 21 april 2014

“Nee hè!”, roep ik. “Wie verzint dit?” Ik lees in mijn mail dat het thema van onze werkborrel vanmiddag ‘Trots op…’ is. En van zo’n thema krijg ik direct jeuk.

Ik hou niet van het woord ‘trots’. Ik associeer het met arrogantie, nationalisme en zelfverheerlijking. Ik zie teveel wapperende Amerikaanse vlaggen voor me, hoor teveel mensen elkaar blij op de schouders kloppen en denk aan de partij ‘Trots op Nederland’. Niets om trots op te zijn. Sterker nog, voor dit soort initiatieven waarbij enige vorm van (landelijke) zelfreflectie ontbreekt, schaam ik me rot.

Nooit trots? Toch wel.

Ben ik dan nooit trots, vraag ik me af. Tuurlijk wel. Ik ben een trotse moeder die graag vertelt over haar uiterst intelligente, leuke en mooie kinderen, die geweldig kunnen tekenen, schrijven, vertellen en, nou ja, ik kan nog wel even doorgaan. Bij dit soort trots moet ik een beetje om mezelf lachen. Ik kan het in perspectief plaatsen omdat alle andere moeders exact dezelfde trots ervaren en ik kan het nuanceren met allerlei minder leuke eigenschappen van mijn kinderen die ik nu even niet noem.

En trots op Savant? Als een pauw! In de eerste plaats op onze mensen maar ook op onze producten, projectresultaten en de manier waarop wij werken. En waarom ook niet? Al jarenlang werken wij vanuit onze kernwaarden voor onze klanten. Wij hebben langdurige relaties met hen opgebouwd omdat klanten ons waarderen en de Savant-werkwijze hen aanspreekt. We delen onze kennis over het opleidingskundige ambacht middels onze leergang én door starters in ons vakgebied leer-werktrajecten aan te bieden. Bovendien lijken we ook in tijden van crisis ons hoofd boven water te kunnen houden, door als team de schouders eronder te zetten. Dus trots op Savant? Absoluut! Maar om daar nou mee te koop te lopen…

Kom op, etaleren!

En dat is precies wat ik regelmatig van onze klanten terug hoor: “Jullie mogen wel eens meer naar buiten treden, etaleren, laten zien wat jullie allemaal doen”. Die klanten hebben gelijk, dat weet ik en dat zeg ik dan. Maar mijn weerzin en associatie met ‘trots zijn op’ houdt mij tegen. Ik wil Savant niet verheerlijken. En daarbij, ik zie natuurlijk ook voldoende verbeterpunten die ik ook niet van de daken schreeuw. Daarmee heb ik de balans (en mijn excuus) weer gevonden.

Met tegenzin ga ik deze keer dus naar de borrel. Aan een aantal collega’s is gevraagd iets van hun projecten te laten zien. De eerste begint schuchter, de rest kijkt nieuwsgierig toe. Ik ben oprecht verbaasd over het spel dat ze laat zien en dat ze in korte tijd heeft ontwikkeld. Haar resultaat ziet er prachtig uit en ze leert ons ook nog op welke manier het in andere contexten bruikbaar is en hoe we het op maat kunnen maken voor diverse klanten.
Daarna laat een andere collega een indrukwekkende interactieve e-learningmodule zien. Wat zijn we daar inmiddels goed in geworden! En hoe geweldig deze e-learningmodule ook is, trots word ik vooral door de reacties van de anderen. Hun enthousiasme en inspiratie is af te lezen aan hun openvallende monden, hun vragen en hun applaus.

Grote T

We hebben een fantastische middag met elkaar. Twee uur mooie voorbeelden ter inspiratie en kennisdeling. Ik word me er een partijtje trots van! Savant biedt duidelijk ruimte aan professionals om mooie producten te maken en klanten écht te helpen met goede ontwerpen en adviezen.
Hoe wij dat doen? Onder andere door onze professionals te faciliteren in hun ontwikkeling door samen een professionaliseringstraject te ontwerpen, te ontwikkelen en uit te voeren. Immers, wij willen niet de timmerman worden zonder plinten in het huis of de arts met een ernstig verwaarloosde longontsteking. Maar ook door informele leervormen te stimuleren, kennis te delen, intensief samen te werken en samen koers te bepalen in de mogelijkheden die de markt ons biedt, geven wij onze expertise een boost.

Wij groeien doordat we als team graag van elkaar leren, naar elkaar luisteren en elkaar waarderen. En willen jullie daar meer over horen? Ik kan en zal er vol enthousiasme over vertellen, je mooie voorbeelden van onze producten en diensten laten zien en vol trots onze medewerkers aan jullie voorstellen. Natuurlijk met alle nuanceringen en een gezonde dosis zelfreflectie. Ik word nooit een wapperende Amerikaanse vlag! Maar niettemin: Pao Lin is Trots met een grote T. Daar, het staat er.