Alle Blogs

Vraag naar de kern!

Geschreven op 10 februari 2014

Een tijdje geleden volgde ik een NLP cursus. Als je mij nu vraagt: ‘wat gebruik je uit die NLP cursus in je eigen werk?’ dan moet ik eerlijk zeggen dat ik even stilval… Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, maar wat gebruik ik nu écht? Ik lijk zowaar op een ‘echte’ deelnemer, in een ‘echte situatie’, waarin de transfer van geleerde naar praktijk heus niet zo vanzelfsprekend is! Toch merk ik nu dat ik bepaalde informatie uit de cursus gebruik in mijn eigen werksituatie: het vragen naar criteria.

De Vraag
In NLP staan criteria centraal. Criteria zijn de waarden, de drijfveren van mensen. Om echt contact te maken met je gesprekspartner is het belangrijk om te vragen naar zijn of haar criteria, leerde ik.

In de eerste instantie dacht ik: ‘beetje hoogdravend hoor, dat vragen naar criteria…’
Maar NLP biedt een praktische suggestie. De Vraag die je kunt stellen is: ‘Wat is (hierin) voor jou belangrijk?’ Met deze vraag geef je je gesprekspartner de mogelijkheid om te vertellen waar het volgens hem écht om draait.

Eens uitproberen
Als trainer verdiep ik me natuurlijk in mijn deelnemers. Vaak zijn het gedreven experts die houden van hun vak en veel willen leren. Soms kunnen ze niet stoppen met praten over hun vak, omdat het tenslotte het mooiste is wat er bestaat! Laatst nog hield een deelnemer een heel relaas over zijn werk en zijn persoonlijke leerdoel. Ik was even overdonderd en een beetje beduusd door zoveel informatiegeweld. Ik herinnerde me toen net nog De Vraag: : wat is hierin voor jou belangrijk?

En nou, dan kun je het krijgen! Nee echt, dán krijg je waar je op uit bent. Het antwoord waar ik echt wat mee kan, de informatie die me verder helpt en me gericht door het informatiebos kan loodsen. De deelnemer vertelde me kort en krachtig wat hij wilde leren in deze training, en waarom dat zo belangrijk voor hem was. Ik heb gemerkt dat wanneer je De Vraag stelt, zelfs de meest breedsprakige persoon ineens kernachtig kan verwoorden wat volgens hem de essentie van zijn verhaal is.

Snelweg naar de essentie
Kortom: vraag naar criteria, dan kom je tot de kern! Dat ik dit als belangrijkste leerpunt uit mijn NLP cursus heb gehaald, is misschien een beetje minimaal… Maar ik ben blij met mijn snelweg naar de essentie! (en mijn gesprekspartners ook, want wie vindt het nu niet heerlijk om te praten over dát waar het om draait?)