Alle Projecten

Toolbox Social Media

Performance Support voor WerkLoont

Opdracht

Social media zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij; ze zijn onmisbaar geworden. Niet alleen om contacten te onderhouden, bijvoorbeeld ook voor marketing, om trends en ontwikkelingen bij te houden en een nieuwe baan te vinden. Dat laatste was de aanleiding voor WerkLoont, een re-integratietraject van Gemeente Rotterdam voor werkzoekenden met bijstandsuitkering, om contact op te nemen met Savant. De medewerkers van WerkLoont helpen werkzoekenden met het vinden van een baan, door persoonlijke begeleiding en training. Er was behoefte aan een inspirerend leertraject dat social media bij WerkLoont op de kaart zou zetten, zodat medewerkers en werkzoekenden de mogelijkheden van social media optimaal kunnen benutten. Een leertraject dat inspeelt op het verschil in ervaring en leerbehoefte van de medewerkers met social media. Een performance support systeem, waarbij de medewerkers op het juiste moment de informatie kunnen opzoeken die zij nodig hebben, was daarom een mooie oplossing. Een mooie kans voor Savant om bij te dragen aan de missie van WerkLoont: meer Rotterdammers economisch onafhankelijk!

Aanpak

Savant bouwde een online performance support systeem, een goedgevulde toolbox. In de online toolbox, geplaatst op een website, staan tientallen tools (animaties, infographics, korte e-learningmodules, job-aids) die medewerkers ondersteunen bij het gebruik van social media. Bijvoorbeeld: ‘profiel aanmaken’, ‘zoeken naar vacatures’ en ’the perfect post’. Om het performance support systeem goed te implementeren, organiseerde Savant aanvullend drie bijeenkomsten met het hele team, die als doel hadden de medewerkers te enthousiasmeren voor social media, te informeren over de vorm en het doel van het leertraject en inhoudelijke verdieping te bieden op het gebied van social media. Daarnaast maakte Savant gebruik van de al bestaande online community van WerkLoont, waarop Savant updates van de voortgang deelde en waar medewerkers de ruimte hadden om ervaringen te delen.

In de analysefase werkte Savant nauw samen met een enthousiaste werkgroep, waarmee we onder andere een inspirerende brainstormsessie organiseerden. Dit hielp enorm om samen tot een mooie uitvoering van de onderdelen te komen.

Resultaat

Social media zijn op de kaart gezet bij de Gemeente Rotterdam. De medewerkers zijn zich nu goed bewust van het nut en de noodzaak van social media voor zichzelf en voor de werkzoekenden. En… de eerste werkzoekende is inmiddels uitgestroomd via LinkedIn! Uitdaging is nu om deze ontwikkeling vast te houden en met elkaar te blijven verbeteren en professionaliseren. Gelukkig heeft WerkLoont social media hoog op de agenda staan.