Alle Projecten

Terrorismegevolgbestrijding

een praktijkgerichte e-learningmodule voor doeners

Opdracht

Je hoeft de krant maar open te slaan of een nieuws-app te openen en je ziet het: (dreiging van) terrorisme komt regelmatig voor. De veiligheidsregio’s in Nederland zijn verantwoordelijk voor de publieke veiligheid en de gezondheid van burgers. Hun medewerkers komen in actie op het moment dat er sprake is van (dreiging van) terrorisme. Maar hoe kunnen zij hun medewerkers voorbereiden op een terroristische dreiging of aanslag in Nederland? De drie veiligheidsregio’s in Midden-Nederland vroegen Savant om een e-learningmodule te ontwikkelen waarin de belangrijkste kenmerken, handelingsperspectieven en de werkwijze bij terrorismegevolgbestrijding worden toegelicht.

 Aanpak

De doelgroep van de e-learningmodule zijn ‘extreme doeners’ die graag leren in de praktijk. Met de keuze voor een e-learningmodule leken we dus al op 1-0 achterstand te staan. Om dit te voorkomen heeft Savant veel aandacht besteed aan de praktijk van de doelgroep. Natuurlijk is het handelingsperspectief sterk afhankelijk van de rol die de medewerker heeft in de organisatie; de hulpverleners in het veld moeten anders handelen dan collega’s op kantoor. Savant maakte een module met verschillende leerroutes, zodat deze precies aansloot bij de taken en verantwoordelijkheden per team.

Resultaat

Het resultaat is een praktijkgerichte e-learningmodule voor de Veiligheidsregio’s met een algemeen deel dat voor iedere deelnemer van belang is en een specifiek onderdeel voor ieder team. De deelnemers hebben een zeer actieve rol in de module: aan de hand van praktijksituaties, scenario’s en controlevragen wordt gevraagd wat medewerkers in een bepaalde situatie zouden doen. Op deze manier sluit de module goed aan bij de vele ‘doeners’ in de doelgroep. De afwisseling tussen tekst, aansprekende afbeeldingen, voice-overs en filmpjes houdt de module aantrekkelijk. In de eindtoets testen de deelnemers of ze de stof hebben begrepen.

En wat vindt de klant ervan?

De drie Veiligheidsregio’s zijn erg te spreken over het eindresultaat en het doorlopen proces. De e-learningmodule sluit aan bij de doelgroep, heeft een aantrekkelijke vormgeving en een duidelijke opbouw. Aan de hand van scenario’s en vragen wordt de doelgroep aan het denken gezet. Ook de deelnemers zijn enthousiast; ze leren precies datgene wat voor hun eigen rol belangrijk is.