Alle Projecten

Experts op de hoogte van de actualiteit

Micro-learning bij de Belastingdienst

Opdracht

Ieder jaar op Prinsjesdag presenteert de Minister van Financiën de belastingplannen voor het nieuwe jaar. De wijzigingen in de wetgeving die voortkomen uit deze belastingplannen, hebben zo zijn consequenties voor de medewerkers van de Belastingdienst.

Om de medewerkers op de hoogte te brengen van alle veranderingen, organiseert de Belastingdienst al jaren ‘actualiteitencolleges’. Traditioneel deed iedere regio binnen de Belastingdienst dit voor hun eigen medewerkers. De colleges werden voorbereid en gegeven door experts uit de eigen regio. Van alle collega’s werd verwacht dat ze hier aanwezig waren. Een kostbare dag! De Belastingdienst realiseerde zich dat dat handiger kon. Aan Savant de vraag om de actualiteitencolleges ‘nieuwe stijl’ te ontwikkelen: een landelijk bereikbaar online platform waarmee medewerkers op een efficiënte, moderne en plaats onafhankelijke manier de actualiteiten ‘tussen de oren’ krijgen.

Aanpak

Al twee jaar op rij ontwikkelde Savant in samenwerking met een projectleider van de Belastingdienst de ‘Actualiteitencolleges nieuwe stijl’. We werkten daarbij nauw samen met diverse werkgroepen met inhoudsdeskundigen. Iedere werkgroep kreeg de taak om de actualiteiten te bepalen en te ontwikkelen. De werkgroep was daarbij verantwoordelijk voor de inhoud, Savant voor de onderwijskundige kwaliteit. In nauwe samenwerking schreven we kort scripts en teksten voor verschillende leervormen van enkele minuten.

  • Filmfragmenten, zoals een interview met een expert, een reportage op locatie of een groepsgesprek;
  • Animaties, waarin we een proces of onderwerp visueel zichtbaar maken;
  • Wist-je-datjes, waarmee we de medewerkers informeren over enkele highlights.

Tot slot zorgde Savant voor de inrichting van de Digitale Belastingdienstacademie, het leerplatform van de Belastingdienst. Hier komen alle actualiteiten op overzichtelijke wijze samen. De medewerkers selecteren daar tot welke doelgroep ze behoren en kunnen zo direct zien welke actualiteiten voor hen relevant zijn.

Resultaat

Het resultaat is een overzichtelijk micro-learning systeem waarin de medewerkers op korte en bondige wijze die informatie tot zich kunnen nemen die voor hen relevant is: just in time, just in place, just enough. Ook kunnen ze binnen de actualiteiten zelf kiezen of ze behoefte hebben aan meer verdieping bij een onderwerp. Een efficiënte manier van leren waar de medewerker centraal staat. En de medewerkers waarderen de opzet: 90% van hen wil de Actualiteitencolleges volgend jaar graag weer op deze wijze volgen.

En wat vindt de klant ervan?

De Belastingdienst ziet de ‘Actualiteitencolleges nieuwe stijl’ als een voorbeeld voor andere trajecten: een traject dat de verschillende expertises overstijgt, met een vernieuwende manier van leren als resultaat!